RSS

Twitter

Facebook

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η ιστορία των Γιουγκοσλάβων (2ο μέρος)

  Ξεκινώντας το 2ο μέρος της ιστορίας των Γιουγκοσλάβων (μετάφραση: Νότιων Σλάβων) κι ενώ γνωρίσαμε πως ήδη έχουν χωριστεί στους ορθόδοξους Σέρβους και καθολικούς Κροάτες, θα αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε και να μελετάμε αυτούς στις διάφορες ομάδες στις οποίες ανήκουν. Βρισκόμαστε λοιπόν, στον 9ο αιώνα μ.Χ., στην περιοχή της δυτικής Βαλκανικής Χερσονήσου όπου έχουν εγκατασταθεί, με την συναίνεση του Βυζαντίου.

Η ΣΕΡΒΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

Ζωγραφιά αφιερωμένη στην Μάχη του
Κοσσυφοπεδίου το 1389. Κορίτσι του Κοσσόβου
φροντίζει, πληγωμένο από την μάχη, Σέρβο
στρατιώτη.
  Η Σερβία έγινε επίσημα ανεξάρτητο βασίλειο το 1217 καταλαμβάνοντας την σημερινή περιοχή της Σερβίας και μέρος της Βοσνίας. Οι Σέρβοι, όπως γνωρίσαμε, γίνονται σύμμαχοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και φτάνουν στην ακμή τους τον 14ο αιώνα, όπου και ανακυρήσονται Αυτοκρατορία της Σερβίας. Από εκεί και μετά εμφανίζονται οι Οθωμανοί στα Βαλκάνια. Το 1389 στην Μάχη του Κοσόβου οι Σέρβοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να μείνουν ανεξάρτητοι. Στην μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή για τους Σέρβους, αλλά και για το Γιουγκοσλαβικό φύλλο γενικότερα, οι Οθωμανοί βγαίνουν νικητές και έτσι εδραιώνονται στην περιοχή. Ακολουθεί η πτώση της Κωνσταντινούπολης και η κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (παραδοσιακού συμμάχου της Σερβίας) το 1453 και ως συνέπεια όλων αυτών ακολουθεί η πτώση του Σέρβικου Βασιλείου το 1459.

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΟΥΣ

  Στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής που κράτησε σχεδόν 5 αιώνες, σημειώθηκαν πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Μέρος του σέρβικου πληθυσμού προσχώρησε μαζικά στον ισλαμισμό, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους. Από τους πληθυσμούς αυτούς προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, που εθνικά ταυτίζονται με τους Σέρβους, αλλά διαφέρουν στο δόγμα της θρησκείας.
  Οι εξισλαμισμένοι λοιπόν, Βόσνιοι, αποτελούν την κοινωνική αριστοκρατία ανάμεσα στα άλλα Γιουγκοσλάβικα φύλλα και καταλαμβάνουν, υπό την αιγίδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σημαντικά σημεία της σημερινής Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ

  Από την άλλη, οι κάτοικοι της περιοχής που παρέμειναν ορθόδοξοι, σταδιακά μεταφέρθηκαν στην ορεινή (σημερινή) Σερβία, όπου ο έλεγχος από την τουρκική εξουσία ήταν δυσκολότερος. Οι ορθόδοξοι Σέρβοι επαναστάτησαν αρκετές φορές κατά των Τούρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι βόρεια της Σερβίας δημιουργείται σιγά σιγά η Αυστριακή Αυτοκρατορία. Μια μεγάλη δύναμη που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία των Γιουγκοσλάβων. Έτσι, κατά την διάρκεια των Αυστροτουρκικών πολέμων, πάντα οι Σέρβοι "παίρναν τα όπλα" ευελπιστώντας στην ανεξαρτησία τους.
  Τον 18ο αιώνα οι Οθωμανοί, ύστερα κι από την κυριαρχία των Αυστριακών στα βόρεια, άρχισαν να εξασθενούν. Έτσι έρχεται η Σέρβικη Επανάσταση το 1804 και ξεκινάει ο απελευθερωτικός αγώνας των Σλάβων της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Η σημαία του Πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου. Κόκκινη
με χρυσές άκρες και έναν ακτινοβολούντα χρυσό σταυρό
του Αγίου Γεωργίου (προστάτης Άγιος του
Μαυροβουνίου) στο μέσο.
  Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη του 18ου αιώνα το Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου αρχίζει να εξελίσσεται σε ένα δεύτερο κέντρο των Σέρβων ενάντιας στον Οθωμανικό ζυγό. Φυσικά, λόγω της μικρής του δύναμης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους ομοεθνής του στην Επανάσταση. Αντ' αυτού, ύστερα από δραστικές κινητοποιήσεις οι Μαυροβούνιοι κερδίζουν στο Γκράχοβο τους Τούρκους το 1858, που σήμανε και την απελευθέρωσή τους. Η νίκη αυτή χαιρετίστηκε από τους Σέρβους σαν εκδίκηση για την ήττα στην κρίσιμη και πολύνεκρη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, όπως αναφέρετε και παραπάνω. Την περίοδο 1876-1871, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι πολεμούν μαζί τους Τούρκους και ελευθερώνουν την Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
  Το Μαυροβούνιο ήταν μέχρι και το 1910 ανεξάρτητο Πριγκιπάτο. Την περίοδο 1910-1912 μετατρέπεται σε Βασίλειο ώσπου ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, για το οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια.
  Έτσι λοιπόν, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, ομοεθνής, ομόπιστοι και με τα ίδια ιδανικά επαναφέρουν την ευημερία στην περιοχή. Οι Βόσνιοι ύστερα κι από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα προσπαθήσουν να επανενταχτούν στο σύνολο των ορθόδοξων Σέρβων/Μαυροβούνιων, πράγμα που κατά την διάρκεια της ιστορίας θα φανεί πως δεν κατάφεραν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου